Ordblindes største forhindring er …

02.12.2019
... besøg af Ordblindementor Christian Bock på VUC Djursland

“At være ordblind, er ikke at være dum”, lød budskabet, da ordblindementoren Christian Bock onsdag den 6. november holdt foredrag på VUC Djursland i Hornslet. Hans mission er at hjælpe ordblinde til at blive selvhjulpne gennem brug af teknologi, og kantinen på VUC var fyldt til randen med interesserede tilhørere. Det var en aften arrangeret for ordblinde-kursister på VUC Djursland og deres pårørende. En mulighed for at se og høre, hvordan man som ordblind kan hjælpe sig selv – og undslippe nogle af de fordomme, du bliver mødt med, når du ikke kan læse og skrive.

Nu kan jeg skrive, hvad jeg tænker, og ikke kun hvad jeg kan stave til

- Christian Bock

Christian Bock er 47 år gammel, opvokset i Sønderjylland og beskriver sin skolegang som ni et halvt år i helvede. Han oplevede, at skolen og omgivelserne enten troede, at han ganske enkelt var dum – eller at det bare var et spørgsmål om at tage sig sammen. Humoristisk berettede han om eksperimenter med stemmegafler og lydterapi, som ikke havde gjort nogen som helst forskel, andet end at underminere hans selvtillid og få ham til at føle sig dum. Som så mange andre ordblinde, forsvandt han ind i en osteklokke og forsøgte bare ikke at blive opdaget.

Men Christian kom videre, og Christian er ikke dum. “Den største forhindring for dig som ordblind er … dig selv”, gentog han flere gange til tilhørerne, og så gik han i gang med at demonstrere de mange forskellige muligheder, man som ordblind har for at bruge teknologi til at gøre livet lettere. Særligt smartphonen.

Tal til din telefon

På skærmen ser vi Christians telefon. Efter introduktionen tager han fat på at demonstrere, hvordan han gør. Helt praktisk og helt nede på jorden. Hvordan telefonen kan læse tekster op for ham – og hvordan han kan diktere til sin telefon, så ingen kan se i hans SMS’er, at han ikke kan stave. Han demonstrerer på både Android og iPhone, og viser hvordan han nemt får læst tekster op, dikterer med grammatik og kommasætning og endda bruger sin telefon til at kunne diktere til at skrive en stil.

“Nu kan jeg skrive, hvad jeg tænker, og ikke kun hvad jeg kan stave til”, siger han, og understreger, at det her kræver øvelse. Men det er noget, alle kan lære. At man skal lære at diktere rigtigt, og alle tror på ham, når han demonstrerer det på et klingende sønderjysk. En i publikum spørger, om det så ikke skal være særlig stille når man dikterer, og en anden fortæller grinende, at han har fået det til at virke på et diskotek.

Efter demonstrationen bliver der travlt ved bordene. Telefonerne bliver fundet frem og tilgængeligheds-funktionerne bliver slået til. ”Det er fantastisk, at en rollemodel virkelig kan give fornyet energi og lyst til at se redskaber fra undervisningen med nye øjne,” siger Charlotte Mosbæk Jensen, ordblindelærer og koordinator på VUC Djursland”.

VUC Djursland tilbyder ordblindeundervisning til alle voksne – både på skolerne i Grenaa og Hornslet og ude på virksomheder på Djursland.